Venkelsoep Michelinsterchef Dennis van den Beld Het Roode Koper
RESERVEREN
Nederlands

koken als een sterrenchef

Michelinster-chef Dennis van den Beld deelt graag met u zijn recept voor een heerlijke venkelsoep, eenvoudig thuis te bereiden. 

Met de aangegeven hoeveelheden, kunt u de soep als voorgerecht voor 4 personen opdienen. 

Ingrediënten

Venkelsoep:  1 kg venkel • 110 gr sjalot • 5 gr steranijs • 10 gr venkelzaad • 50 ml Pernod • 25 ml witte wijn • 1 liter water • 0,5 liter melk • 0,5 liter room • 30 gr zout
Filo cracker: 2 vellen filodeeg • 50 gr gesmolten boter • 200 gr gruyère kaas of Parmezaanse kaas
Crème fraîche van dragon: 250 gram crème fraîche • ½ bosje dragon • wat peper en zout
Appelsalade: 1 groene appel met schil • lepel crème fraîche • wat peper en zout
Ter presentatie van de soep: groene takjes van de venkel • dragon • eetbare bloemetjes
150 gr Hollandse garnalen

Bereidingswijze

Venkelsoep:

  • Snijd de venkel en sjalot in kleine stukjes.
  • Doe een scheutje olie in een grote pan en bak hierin de stukjes venkel en sjalot.
  • Voeg het venkelzaad en de steranijs toe.
  • Na 5 minuten bakken, blus je dit af met de Pernod en de witte wijn.
  • Zet het vuur laag en voeg water, room en melk toe. Laat dit 15 minuten zachtjes garen.
  • Na 15 minuten voeg je het zout toe en pureer je de soep met een staafmixer tot een mooie gladde soep.
  • De soep is nu klaar om te eten. Laat de soep rusten tot moment van opmaak en serveren. Dan wordt de soep opnieuw verwarmd.

Filo cracker:

  • Oven voorverwarmen op 170 graden.
  • Laat twee vellen filodeeg ontdooien.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de gesmolten boter en rasp er een laag gruyère kaas over.
  • Herhaal dit nog een keer.
  • Druk dit goed aan en snijd er vier stukken uit in een vorm naar keuze.
  • Bak het filodeeg 8 tot 10 minuten op vetvrijpapier in de voorverwarmde oven. Houd in de gaten dat het niet verbrandt.

Dragon crème fraîche:

  • Doe de crème fraîche in een kleine schaal.
  • Snijd de dragon héél erg klein en roer dit door de crème fraîche.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Appelsalade:

  • Snijd de appel in kleine blokjes.
  • Voeg een lepel van de dragon crème toe en meng dit goed.
  • Breng op smaak met peper en zout.

De opmaak en het serveren:

  • Schep de appelsalade in het midden van een diep bord.
  • Leg hier wat Hollandse garnalen op en decoreer met wat takjes venkel, dragon en bloemetjes.
  • Maak de soep warm.
  • Doe de crème van dragon op de filo cracker en maak mooi met wat Hollandse garnalen, takjes venkel, dragon en bloemetjes. Serveer dit naast de soep.
  • Schuim de soep op met de staafmixer en doe dit schuim een beetje op de appelsalade.
  • Doe de rest van de soep in een mooie kan en serveer dit aan tafel uit.

EET SMAKELIJK!