Venkelsoep Michelinsterchef Dennis van den Beld Het Roode Koper
RESERVEREN
Nederlands

Venkelsoep met Hollandse garnaal

Michelinster-chef Dennis van den Beld deelt zijn recept voor een heerlijke venkelsoep die u thuis kunt koken. Dit zijn de ingrediënten als u de soep bereidt als een feestelijk voorgerecht voor 4 personen:

Venkelsoep
1 kg venkel
110 gr sjalot 
5 gr steranijs
10 gr venkelzaad
50 ml Pernod
25 ml witte wijn
1 liter water
0,5 liter melk
0,5 liter room
30 gr zout

Filo cracker
2 vellen filodeeg
50 gr gesmolten boter
200 gr gruyère kaas of Parmezaanse kaas

Crème fraîche van dragon
250 gram crème fraîche
½ bosje dragon
wat peper en zout

Appelsalade
1 groene appel met schil
lepel crème fraîche
wat peper en zout

150 gr Hollandse garnalen

Ter presentatie van de soep:
groene takjes van de venkel
dragon
eetbare bloemetjes

Bereidingswijze

Venkelsoep
Snijd de venkel en sjalot in kleine stukjes.
Doe een scheutje olie in een grote pan en bak hierin de stukjes venkel en sjalot.
Voeg het venkelzaad en de steranijs toe.
Na 5 minuten bakken, blus je dit af met de Pernod en de witte wijn.
Zet het vuur laag en voeg water, room en melk toe. Laat dit 15 minuten zachtjes garen.
Na 15 minuten voeg je het zout toe en pureer je de soep met een staafmixer tot een mooie gladde soep.
De soep is nu klaar om te eten. Laat de soep rusten tot moment van opmaak en serveren. Dan wordt de soep opnieuw verwarmd.

Filo cracker
Oven voorverwarmen op 170 graden.
Laat twee vellen filodeeg ontdooien.
Bestrijk de vellen filodeeg met de gesmolten boter en rasp er een laag gruyère kaas over.
Herhaal dit nog een keer.
Druk dit goed aan en snijd er vier stukken uit in een vorm naar keuze.
Bak het filodeeg 8 tot 10 minuten op vetvrijpapier in de voorverwarmde oven. Houd in de gaten dat het niet verbrandt.

Dragon crème fraîche
Doe de crème fraîche in een kleine schaal.
Snijd de dragon héél erg klein en roer dit door de crème fraîche.
Maak op smaak met peper en zout.

Appelsalade
Snijd de appel in kleine blokjes.
Voeg een lepel van de dragon crème toe en meng dit goed.
Breng op smaak met peper en zout.

De opmaak en het serveren
Schep de appelsalade in het midden van een diep bord.
Leg hier wat Hollandse garnalen op en decoreer met wat takjes venkel, dragon en bloemetjes.
Maak de soep warm.
Doe de crème van dragon op de filo cracker en maak mooi met wat Hollandse garnalen, takjes venkel, dragon en bloemetjes. Serveer dit naast de soep.
Schuim de soep op met de staafmixer en doe dit schuim een beetje op de appelsalade.
Doe de rest van de soep in een mooie kan en serveer dit aan tafel uit.

Eet smakelijk!

de ingrediënten

GENIET VAN DE soep